Valkokärpässieni kasvaa yleensä kosteissa sammaleisissa kuusimetsissä. Kasvukausi on loppukesästä syksyyn. Valkokärpässientä löytyy Rovaniemestä alaspäin.

Valkokärpässienen tunnistus

Valkokärpässienen tunnistaa sen nimensämukaisesta valkoisesta väristä. Lakki on valkoinen tai hieman kellertävä ja kiiltävä 6-11cm leveä, kosteana lakin pinta on tahmea. Heltat ovat aina valkoiset. Jalka on myös valkoinen, joka suippenee ylös päin.

Jalan yläosasa on rengas, joka on jäänyt suojuksesta valkokärpässienen kasvaessa. Joskus rengas jää kokonaan lakkiin kiinni, jolloin rengasta ei jalan ympärillä ole.

Valkokärpässienen jalan alaosassa on suurehko tuppi, joka irtoaa herkästi ja jää poimiessa maahan. Tuppi on tärkeä tunnistusmerkki.

Valkokärpässieni 1Valkokärpässieni ja irronnut tuppiValkokärpässieni 5
Valkokärpässieni ja tuppiValkokärpässieniValkokärpässieniValkokärpässieni ja tuppi

Valkokärpässienen heltatValkokärpässieni heltat

Valkokärpässieni on useasti sekoitettu tunnettuihin ruokasieniin, kuten valkoisiin herkkusieniin tai jopa ukonsieniin. Etenkin poimiessa voi väljä tuppi jäädä huomaamatta maan sisään.

Valkokärpässienen myrkky vaurioittaa sisäelimiä ja etenkin maksaa ja munuaisia. Oireet voivat tulla esiin vasta vuorokauden kuluttua.

Valkokärpässieni on aiheuttanut Suomessa maksansiirtoja ja kuolemantapauksia. Valkokärpässientä ei pidä missään tapauksessa syödä.

Lue myös: myrkylliset sienet